Flatart Icon 03 B

Az 50 nm-es lakásokat gyakran még a kislakások közé soroljuk. Ha több helyiségre vannak osztva, akkor természetesen kicsik a szobák, és a lakás zsúfolt vagy legalábbis zegzugos. Ám az egybenyitott, többfunkciós terek hihetetlen módon növelik a térérzetet, és ránézésre akár sokkal nagyobbnak is gondolhatunk egy ilyen lakást. A belsőépítészeti tervezés egyik fő kérdése tehát az – főleg a kisebb alapterületű lakások esetében – hogy egybenyitott, több funkciós tereket, vagy szeparált, de kicsi helyiségeket szeretnénk. Ebben a belvárosi 50nm-es lakásban az előbbi mellett döntöttünk, így lett a lakás tágas és letisztult, tele fénnyel és élettel.

A lakás eredeti állapota legalább harminc-negyven évre nyúlik vissza, azóta csak használódott. Az tehát, hogy teljes körű felújításra van szükség, beleértve a fűtést, a nyílászárókat, az elektromos hálózatot és a teljes gépészetet, burkolatokat és belső ajtókat, lehetővé tette azt, hogy szabadon tervezzünk és gondolkodjunk.

Az eredeti elrendezés szerint csak egy kis teakonyha volt az előszobában, ami a mai igényeknek már nem felelt meg. A fürdőben egy kisméretű zuhanykabinon és egy pici kézmosón kívül csak csövek és használhatatlan kazánok voltak. A lakás belső, ablak nélküli halljában egy ócska fa galéria állt, amire felmenni már életveszélyes volt, és ami szemmel láthatóan összenyomta és besötétítette az egész teret.

A belsőépítészeti tervezést a funkciók újragondolásával kezdtük. A koncepciónk az volt, hogy tágas és világos tereket szeretnénk, így nem falakat építettünk, hanem azt terveztük meg, hogy hogyan férnek meg egymás mellett az egyes funkciók úgy, hogy azok csak jelképesen vannak egymástól elválasztva.

A legnagyobb lépés a konyha áthelyezése volt, az ugyanis az előszobából a hallba került. Mivel a hall és a nappali között egy majd 3m széles nagy boltíves kapcsolat van, így a konyha technikailag a nappali része lett. A nappaliban kellett azonban megoldanunk a hálószoba és a dolgozó funkciót is, amit szintén nem szerettünk volna falakkal körül venni. A lakberendezésben ez a szép, hogy tereket elhatárolni nem csak falakkal lehet, vannak ennél árnyaltabb eszközeink is. Az egyik ilyen eszköz a térelválasztó, ami egy olyan bútor jellegű elem, ami enged is meg nem is átlátni. A kényelmes franciaágyat egy ilyen térelválasztóval szeparáltuk el a kanapétól, így az ablak mindkét térrészben érvényesül, mégis ad egyfajta intimitást a hálórésznek.

Egy másik lehetséges eszköze a jelképes térhatárolásnak az álmennyezet. Ezzel az eszközzel is éltünk a lakberendezési tervezés során, hiszen a dolgozóasztal és a hozzá kapcsolódó tárolók a franciaággyal közös álmennyezet alatt helyezkednek el, így vizuálisan elválasztódnak a nappalitól, a térérzet mégis tágas, a szemünknek és a fénynek semmi nincs az útjában.

A tárolást részben a nappaliban, részben pedig az így már tágasnak mondható előszobában oldottuk meg. A korábbi konyhaszekrény helyén egy kifejezetten nagy, tolóajtós gardróbszekrényt építettünk, ami rengeteg ruhát és egyéb pakolni valót elnyel. Ezen felül sikerült előszobaszekrényt is kialakítanunk, így a kabátok és cipők nem a gardróbszekrényt terhelik.

A konyha – lévén a lakás közepén helyezkedik el – szintén álmennyezetet kapott, mert így homogénebb megvilágítást tudtunk adni a térnek. A konyhabútorhoz egy reggelizőpult, és egy kisebb étkezőasztal is kapcsolódik, így semmiről nem kellett lemondania a tulajdonosoknak. Ráadásul a tér adottsága, hogy a hallból, azaz immár a konyhából nyílik egy kis tároló helyiség, amit remekül lehet kamraként használni. A hűtőt is ebbe a kis spejzbe rejtettük el.

A leglátványosabb átalakuláson mégis a fürdőszoba ment át. Miért is gondolom így? Azért, mert sem az alapterületén, sem a formáján nem változtattunk, csak a belső elrendezés lett sokkal észszerűbb. Ha jól megnézzük a képeket, a fürdőszobában is helyet kapott egy tolóajtós gardróbszekrény. Ez rejti el a mosógépet és a kazánt az összes csővel együtt, ami ahhoz tartozik. Természetesen a megfelelő szellőzés és kivezetés biztosítva van, így ez a megoldás teljesen működőképes és biztonságos. A nagy gardrób mindezeken túl persze a takarítószereket, a létrát, és megannyi háztartási eszközt is elnyel, így a fürdőszoba tényleg csak a mosdóról és a zuhanyzóról szól, meg a gyönyörű, letisztult és világos csempéről.

Az egész lakás belsőépítészete és lakberendezési stílusa az egyszerűségről, a funkcionalitásról és a letisztultságról szól. Logikusan egymásba fűzött, tágas terek, világos színek és meleg fa felületek jellemzik, és minden egyes négyzetméternek megvan a maga szerepe. Egy pár számára ideális méretű és elrendezésű otthon lett belőle, ahol mindennek megvan a helye.

Néhány kép erejéig megmutatjuk azt is, hogy honnan indultunk, és hová jutottunk el a tervezés során. Hogy a hangulatot még jobban érzékeltessük, készült a lakásról egy videó is.

Tartsanak velünk, nézzék meg képes összeállításunkat! Ha pedig Önök is lakásvásárlás vagy felújítás előtt állnak, akkor keressenek fel bennünket, és mi megtervezzük álmaik otthonát!

A videót a Trivod MEDIA készítette, köszönjük a munkájukat! (link: www.trivodmedia.hu)

Sikeres üzenetküldés!
Köszönjük! Hamarosan jelentkezünk.
Bemutatkozunk, Flat Art