Flatart Icon 03 B

Ugye nehéz eldönteni, hogy ki lakhatja ezt a lakást? Egy hagyománytisztelő család? Vagy modern fiatalok? Esetleg mindez egyszerre benne rejlik? Házigazdánk egyedülálló, fiatal férfi, a felújítás után kozmopolita, mégis otthonos lakást akart. Nem titkolta, hogy azért a három hölgyből álló lakberendező csapattól kér segítséget, hogy a végeredmény biztosan a női ízlésnek és igényeknek is megfeleljen. A főváros egyik forgalmas csomópontjától néhány lépésre, mégis csendes, védett utcában áll ez a harmincas évek elején épült villaépület. Akkoriban egy család, és a cselédsége lakta, ám a későbbi évtizedek egyre kisebb egységekre szabdalták a négyszintes házat. A nyolcvanas évekre érte el a csúcsát a lakások száma, akkor a képeinken látható térben padlás, és két kis belmagasságú, zegzugos lakás, galambdúc, mosókonyha volt található. Megbízónk először a padlástér nagyobbik lakását vette meg, később pedig hozzá a kisebbet és a közös használatú tereket is, így a korábban elhanyagolt és lepusztult apró terekből megszületett egy önálló bejárattal rendelkező, tágas otthon lehetősége.

A nagy átalakítást komoly tervezés előzte meg. Házigazdánk nagy hangsúlyt fektetett a környezetkímélő megoldásokra, így kiegészítő energiaforrásként napkollektorok kerültek a tetőre, a természetes fény pedig a tetőszerkezetbe épített fénycsatornákon át jut el a lakás azon pontjára, ahol erre más módon nem adódna lehetőség.

A padlástér egybenyitásával kialakult 140nm-es lakásban az egyes funkciók helyét természetesen újra kellett gondolni. A fiatalember hosszú távra tervezett, ezért a funkcionális felosztásban, és a „családbarát” hangulat megteremtésében számított a segítségünkre. A stílust illetően határozott elképzelései voltak, de ezeket nem kellett hosszasan magyaráznia, hiszen a megjelenése és a jelleme mindent elárult. A valódi értékek tisztelete és szeretete, valamint a modern, fiatalos lendület találkozik és egyesül az ő személyiségében és most már az otthonában is. Nem szeretném skatulyába tenni sem a lakás stílusát, sem a lakóját, ám ha mégis közelíteni kellene, akkor valahol a skandináv letisztultság, a vidéki francia hagyományosság, és a tájegységekhez nem köthető modernség jellemzi leginkább.

Egy négy szinten át kanyargó csigalépcső visz fel a lakásba, ami egyfelől izgalmas és romantikus, másfelől azonban komoly akadályt és szűrőt jelent a nagyobb tárgyak számára.

A régi falak bontásával kialakult, ám ennek ellenére is néhol zegzugos tetőtérben kellemes, jó arányú terek keletkeztek, így lehetőség nyílt a konyha és a nappali egybenyitására, valamint a körbejárhatóság megteremtésére, ami a lakás tágasságát tovább növeli. A privát terek a bejárattól távol, a kémények által szabdalt terekben bújnak meg, a közösségi terek képezik a lakás szívét, és a bejárat közelében dolgozó és vendégszoba is helyet kapott, így a funkcionális elrendezés teljesen ideálisnak mondható.

Az elegáns, tört fehér konyha mellett a nappali mézbarna tölgy bútorait hűvös kékkel és fehérrel egészítettük ki, és ez a színharmónia teremti meg a lakás férfias, mégis hívogató és otthonos miliőjét. A klasszikus formavilág modern textilekkel kiegészülve válik fiatalossá.

Lakberendezőként a funkciók megfelelő felosztása mellett az anyagok és a színek összhangjának megteremtése az elsődleges feladatunk. Érdekes, hogy a sok természetes anyag és szín között a kék nem kelt hideg, netán rideg hatást. Hasonlóképpen a fehér falakat is bátran alkalmazhatjuk, ha a bútorzat, aminek hátteréül szolgál, kellőképpen izgalmas és figyelemfelkeltő. Elegendő egy-egy falat vagy felületet kiemelnünk, más anyaggal vagy színnel, és máris adtunk egy ritmust a térnek, megtörtük a fehér szín monotóniáját. A nappaliban ezt a célt esetünkben a kandalló hófehér kőburkolata, és a ferde tetősík tapétája szolgálja.

A lakás kis belmagassága a múltjából következő adottság, amin változtatni nem, javítani viszont lehet. A mennyezetek hófehér színe, és a lakás több pontján elhelyezett, a mennyezetet világító lámpa sokat javít a térérzeten.

Fontosnak tartom, hogy egy régi építésű ház esetében ne eltakarni, hanem épp ellenkezőleg, kiemelni próbáljuk az értékeket. Ezért ebben a házban is az eredeti állapot szellemében lettek felújítva az ablakok és a szép beltéri ajtók, ajtótokok. A ma divatos nagy panorámaablakok helyett itt ablakfülkék, alkóvok találhatók, ahol kellemes kuckókat, olvasósarkokat alakítottunk ki, a függönyök segítségével pedig kiemeltük szépségüket.

Miután elkészült a lakás, házigazdánk használatba vette, kifaggattam, hogy mit szeret legjobban, és esetleg van-e olyan, amit ma már másként csinálna.

Szívet melengető választ adott: az egész lakást nagyon szereti, az igényességét, a részletek és adottságok maximális kiaknázását. Szereti, hogy minden tevékenységnek megvan a maga helye, az egyedülléttől a közös programokon át az üzleti megbeszélésekig. Kedvence mégis talán a kandalló, és a szomszédságában álló két füles olvasófotel, ahol rendszeresen tölt el hosszú órákat egy jó könyv társaságában. “Ami hiányzik? A műtárgyak. De jó, hogy hagytunk nekik helyet, mert így nem erőszakkal kerülnek be, hanem az élet, az idő és a lehetőségek rendezik el.”

Családbarát legénylakás képgaléria

Sikeres üzenetküldés!
Köszönjük! Hamarosan jelentkezünk.
Bemutatkozunk, Flat Art