Flatart Icon 03 B

A lakberendezés területén mindig jelen vannak újabb és izgalmasabb stílusok, amelyek inspirációt nyújthatnak otthonunk kialakításához. Az egyik ilyen stílus a Japandi, amely a japán és a skandináv dizájn elemeit kombinálja. A Japandi stílusra jellemző a minimalizmus és a természetes anyagok használata, amelyek egyensúlyt teremtenek a funkcionalitás és a harmónia között. Az általunk tervezett lakásban inkább a japán jegyek uralkodnak, mivel megrendelőnk nagyon szereti ezt a kultúrát.

A tervezés során kifejezett kérése volt, hogy a japán lakberendezés stílusjegyei érvényesüljenek, amelyben az egyszerűség és a harmónia a középpontban áll. A hagyományos japán kultúra és a természet szeretete áthatja ezt a stílust, amelyet a tiszta vonalak, a visszafogott színek és a természetes anyagok használata jellemez. Egy japán stílusú otthon olyan hely, ahol megnyugszunk, feltöltődünk és az egyszerűségben találjuk meg a szépséget! Erre a lakásra jellemző a tiszta vonalak, a visszafogott színek használata és a kevesebb több elve. A skandináv stílus is a minimalizmusra és a természetes anyagok használatára összpontosít. Az egyszerűség, a funkcionalitás és a természet közelsége jellemzi ezt a stílust, így érthető miért lehet japán skandináv fúziót kialakítani. A lakberendezés folyamán a természetes anyagok használatára törekedtünk. A fa, a bambusz, a természetes kő és a textíliák használata kiemelkedő fontosságú. Ezek a természetes anyagok melegséget és harmóniát hoznak az otthonba.

Visszafogott színeket használtunk, mivel a Japandi stílusban a semleges, földszínek és a pasztell árnyalatok, szürke, fehér dominálnak. Ezek a színek nyugalmat és egyensúlyt sugároznak. Mivel erősíteni szerettük volna, hogy ez egy férfi lakása, a fekete színt választottuk kiegészítőnek, hogy karakán, izgalmas teret alakítsunk ki. A fekete szín az előszoba-nappali-konyha-étkező terében jelenik meg, mind a bútorokon, mind a világítótesteken, dekorációkon. A hálóban és a dolgozóban a világosabb fa használattal a teljes nyugalom érzetére törekedtünk. A háló tapétája a természet közelségét hozza el, fokozva a relaxációt az itt töltött időben. A fürdőszobát a minimalizmus és funkcionalitás jellemzi, melyhez tökéletes választás az egyszerű szürke burkolat.

A kompakt térhasználat elvét követtük, mivel a japán lakberendezésben kiemelt figyelmet kap a tér optimális kihasználása. Az okos tárolási megoldások és a bútorok méretei segítenek minimalizálni a felesleges tárgyak jelenlétét, ugyanakkor egy-két autentikus tárgy kihelyezésével hangsúlyozni tudtuk a lakás egyedi jellegét. Ilyenek például a bioetanolos kandalló felett lévő szarvasok, a szamuráj kard vagy a halas képek.
Mivel a hagyományos japán padlóburkolat, a tatami, jellemző az otthonokban, a nappaliban és az étkező terében mi is ezt használtuk. Ez a természetes szőnyeg tökéletesen illeszkedik a japán lakberendezéshez, és kényelmes alapot nyújt a pihenéshez és a társasági összejövetelekhez.

A minimalista berendezés, mint például a moduláris kanapé, illetve a fekete étkező asztal, az egyszerűség és a funkcionalitás elvét követi. A bútorok és a berendezési tárgyak tekintetében a tervezés során az egyszerű vonalvezetésre törekedve követtük a japán stílus jegyeket. ennél a stílusnál fontos, hogy a tárgyak funkcionalitása is kiemelkedő legyen.

A természetes megjelenés érdekében természetes anyagokat, mint például fa padlóburkolatot, fa hatású bútorokat használtunk, valamint fehér, szürke textíliákat, amelyek puhaságot és melegséget adnak a térnek.

A hálószobában a hagyományos alvó eszköz a futon lenne, itt annyiban követtük a japán enteriőröket, hogy egy nagyon jó minőségű matrac került a letisztult designt követő ágyba, a funkció és minimalizmus jegyében. Az ágy fejvégénél díszítő motívumként megjelenik a japán Shoji leegyszerűsített változata. A shoji a hagyományos japán tolóajtók rendszere. Papírral bevont fa vagy bambusz vázra épül, és lehetővé teszi a fény szűrését és a tér megosztását a helyiségekben. Itt csak a dekorálást, illetve a stílus erősítését szolgálja. A térelválasztó funkciót a nappali és az étkező elválasztásánál találjuk meg, ahol a lamellás, sínen futó térhatárolót összhangba hoztuk az álmennyezeten megjelenő lamellás design elemekkel. A funkcionális dekorálás jegyében az étkező terében megrendelőnk ötlete alapján egy mini Zen kert található. A japán kultúrában az egyszerűség és a természet szeretete áthatja a kerteket is. A zen kertek a meditáció és a belső béke helyszínei, ahol a homok, a kavicsok és a minimális növényzet harmóniát sugároznak. Mivel a lakásba érkező vendégek fantáziáját mindig megmozgatja a sima homok látványa, megrendelőnk a vendégek távozása után mindig talál itt üzenetet vagy egy átrendezett kertet.

A Japandi stílus előnyei közé tartozik, hogy nyugalmat és harmóniát teremt, segítve a pihenést és a stressz csökkentését. Az egyszerűség és a minimalizmus általában tágasabb megjelenést kölcsönöz a helyiségeknek, valamint segít a rendezett és átlátható környezet kialakításában még kisebb lakások esetén is. Időtálló és időtlen. Nem divatos trendekre épül, így hosszú távon is stílusos marad.

A Japandi stílus egy lenyűgöző kombinációja a japán minimalizmusnak és a skandináv dizájnnak. A természetes anyagok, a visszafogott színek és a minimalista berendezési tárgyak harmóniát és nyugalmat hoznak az otthonunkba. Ha szereted a letisztultságot és a funkcionalitást, valamint vonzódsz a természetes és harmonikus környezetek felé, érdemes kipróbálnod a Japandi vagy a japán stílust az otthonodban!

Ha szeretnél még olvasni erről a stílusról, blogunkon itt találod:
https://flatart.hu/kacat-helyett-japandi-a-nyero-lakberendezesi-stilus/

Az egyszerűség és a harmónia művészete – avagy a japandi stílus képgaléria

Sikeres üzenetküldés!
Köszönjük! Hamarosan jelentkezünk.
Bemutatkozunk, Flat Art