Referenciák

Párnához a lakást – “vintage” puhaság

Szabó Oti

Párnához a lakást - ``vintage`` puhaság

Lakberendezői pályafutásom során nemigen találkoztam még olyan ügyféllel, aki otthonának berendezését egy párnához igazította volna. Tény és való, hogy a nászajándékba kapott díszpárna színvilága pontosan illik egy nőcis, „vintage” hangulatú lakáshoz, de általában ez fordítva szokott működni. Jön a lakberendező, elkészülnek a tervek, kiválogatjuk a burkolatokat, bútorokat, falszínt stb-t, majd a legvégén következhetnek a textilek. :)Én személy szerint szeretem, ha az ügyfél tudja, hogy mit szeretne, de azért lehet egy kicsit segíteni, „terelgetni” őt a választásokban. Hál’ Istennek nagyon jól tudtunk együttműködni a tervezéstől a kivitelezésig.

A belsőépítészeti tervezés folyamán átbeszéltük az igényeket, hogy milyen stílust, színvilágot szeretnénk kialakítani a lakásban. A vázlatok után kialakult végleges berendezési terv került kidolgozásra, természetesen figyelembe véve az alapot szolgáló párna színeit. A párna mályva-zöld színvilágát végig vittük az összes helyiségen, visszaköszönnek a pléd, a terítő, a szőnyegek színeiben. A drapp falszín semleges alapot ad a fehér bútoroknak, melyek az asztalos keze munkáját dicsérik.  A pici előtérben csak egy kis pad, néhány kabátakasztó és egy tükör kapott helyet. A nappali hófehér ülőgarnitúrája az első darabok egyike volt, amit a tulajdonos megvett, mert egyszerűen beleszeretett. Ugyan hiányzik még két kép innen, az egyik a kanapé fölötti részről, a másik pedig az étkező asztal fölül, de szokás szerint ezek is csak akkor fognak idekerülni, ha háziasszonyunk megtalálta a tökéletesen ide illő képet. A komódok fogantyúit is csak akkor vásárolta meg, amikor megtalálta azt, ami igazán a szívét szólította meg és beleillett az enteriőrbe.  A nappaliban kapott helyet az étkező is, melyet a mögötte lévő virágos tapéta emel ki. Ezzel az optikai trükkel a funkciók változását (ebédlő-nappali) jól lehet érzékeltetni. Az asztal fölötti csillár a hangulatos vacsorákhoz teremt megfelelő légkört.A háló igazán nőies jellegét a finom rózsaszín díszpárnák, a halványzöld éjjeli szekrény és a rózsás tapéta adja. Az olyan apró részletek, mint a vállfás ékszertartó vagy a textilfogas csak emelik a szoba báját.  Természetesen itt is a semleges drapp falszín az alap, de aki ide belép, rögtön szembe találja magát a finom virágmintával. A fürdő szobában is törekedtünk a szoba jelleg kialakítására, így került falra a csipke mintás csempe. Finom pasztell barna és tört fehér színvilág dominál itt, melyet csak a levendulás kiegészítők lilája és textilek zöldje tör meg. Egyértelmű volt, hogy a konyha is fehér lesz és a tulajdonos kitartását dicséri, hogy sikerült mindenhová a főzőlaptól a sütőig, fehér gépet találnia. A fényes krémszínű metro csempe szolidan hagyja érvényesülni a konyhabútort. Dekorációként egy-két textildísz illetve az elmaradhatatlan levendula csokor szolgál.  A tökéletes harmóniát a gondos válogatás eredményezte és a türelem, mely kizárta a megalkuvást.

Árajánlatkérés

További referenciáink

Átalakuló terek – panellakás újragondolva

Szabó Oti

Átalakuló terek – panellakás újragondolva

Gyorsan változó korunkban a kényelmes és praktikus otthonnal kapcsolatos igények és elképzelések is átalakulnak. A panellakások is lépést tudnak tartani ezzel a folyamattal, ha kellő kreativitással gondoljuk át a bennük rejlő lehetőségeket.

Az egy gyermekes házaspár teljes felújítást tervezett és nem riadtak vissza az alaprajz átszervezésétől sem. Az eredeti elrendezés szerint az előtér étkezőként funkcionált, de valójában szűkös volt ahhoz, hogy mellette a közlekedés is  kényelmes legyen. A fürdőszoba – ahogy azt panel lakásoknál már megszoktuk – kicsi volt, a külön WC ellenére.

Kézenfekvő ötletnek tűnt, a fürdő és a WC egybenyitása és alapterületének növelése a közlekedő méretének csökkentésével. A gyerekszoba is kapott egy kis plusz területet így, és ajtaját is áthelyeztük.

Az átalakítás másik nagy nyeresége a konyha-étkező terének növelése és egybenyitása a mellette kialakított nappalival. A statikai szempontok miatt itt csak egy ajtónyílást tudtunk nyitni, de a térérzet így is jelentősen javult.

A lakás stílusát a modern és kicsit romantikusabb skandináv stílusjegyek határozzák meg. A világos színhasználat és a természetes hatású felületek könnyedséget adnak ennek a tökéletesen funkcionáló otthonnak.

Árajánlatkérés

További referenciáink

Loftlakás a Duna-parton

Szabó Oti

Loftlakás a Duna-parton

A kétszintes elegáns otthon stílusjegyeiben nem tipikus loft, de a nagy belmagasság és a nappali impozáns légtere mindenképpen felruházza a loft lakások jellemzőivel. Nincs szó tehát ipari jellegről, de a tér belsőépítészeti megoldásai mindenképpen nagyvonalúak.

Lakberendezőként mindig öröm kedves, visszatérő ügyfeleknek tervezni, különösen, ha a feladat is izgalmas. A Duna-parti exkluzív lakóparkban vásárolt lakásból nagyszerű kilátás nyílik a Dunára, lévén, hogy a legfelső emeleten járunk. Megbízóink olyan belső kialakításra vágytak, amely hangsúlyozza az épület és otthonuk építészeti elemeit, ugyanakkor melegséget sugárzó és különleges. A modern, minimál stílus és színvilág egyértelmű választásuk volt, hiszen a szögletes formák mindenütt jelen vannak a belső térben. A funkcionális kialakítás természetesen itt is  átgondolt lakberendezői tervezést igényelt, hiszen a nagy üvegfelületek és a térben megjelenő lépcső nem könnyítették meg a nappali logikus elrendezését.

A konyhát korpusz szinten megtartottuk, de a sziget és a hozzá kapcsolódó elemek, valamint a szekrények kiosztása, a munkapult és a frontok egyaránt újonnan készültek. A sziget fölötti álmennyezet is hangsúlyozza a bútor formavilágát. Az étkező a lépcső alá került, amely gipszkarton borítást kapott. A mellette húzódó fal különlegessége a szép díszvakolat, amely összeköti a nappalit a galériával. A nappaliban helyet kapott egy bioetanol kandalló is. A mögötte megjelenő ezüstös burkoló lapok izgalmas ragyogást adnak a nappali térnek.

A galéria a dolgozó színtere, amelyet gipszkarton elemekkel tettünk érdekessé. Ugyanez a színvilág megjelenik a hálóban is, hiszen törekedtünk az egységességre. A hálóból nyíló fürdő hangulata a loft stílust idézi, mégis melegséget sugároz. Ugyanez érvényes a kisebb -zuhanyozós – fürdőre is, ami a vendégek kényelmét is szolgálja.

Összességében olyan prémium kategóriás otthon készült, amely tökéletesen megfelel megbízóink igényeinek és az általunk vallott lakberendezési elveknek.

Árajánlatkérés

További referenciáink

modern társasházi lakás nappali

Teljes átalakulás – modern társasházi lakás

Szabó Oti

Teljes átalakulás - avagy ``Hogyan lesz a pillangó?``

Mondjuk sokszor, hogy: „könnyű annak, akinek nagy lakása van, ott mindennek lehet helyet találni”! Ám a négyzetméterek száma nem függ össze a jó elrendezéssel, és tágas otthonokban is előfordul az, hogy valamely funkció hiányzik, vagy legalábbis csorbát szenved.

Ez a lakóparki, első emeleti lakás is ilyen volt eredetileg. Hiába a 142nm, mégis az igényeknél több szoba volt, ám a nappalinak egy hosszúkás és sötét tér „maradt” a lakás közepén, a fürdőszoba kevés és kicsi volt a négytagú család számára.

A tulajdonosok biztosan tudták, hogy ezen változtatni kell, ám a költözni nem akartak, így felkerestek minket, a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió lakberendezőit, hogy segítsünk megoldani a problémáikat.

A tervezés során nagy hangsúlyt kapott a lakás funkcionális átszervezése, ami a kivitelező csapatot is komoly kihívások elé állította. Új helyeken kellett fürdőszobákat kialakítani, és a falak többsége is bontásra került.

Megbízóink szerettek volna egy olyan világos és egybefüggő konyha-étkező-nappali teret, ahol az egész család, és alkalmanként vendégeik is kényelmesen elférnek. A falak átszervezésével ez az egybefüggő tér a védett terasz felé fordítva valósulhatott meg, a konyhát mindössze egy üveg tolóajtó választja el a tizenkét személyesre bővíthető étkezőtől, és a nappalitól.

A tér hangulatát gipszkartonból épült polcrendszer és álmennyezetek teszik egyedivé, ám minden szín és forma az egyszerűséget, letisztultságot képvisel. A burkolatok és bútorok kiválasztásánál is ezeket a szempontokat követtük, a nyolcszemélyes étkezőasztal mérete ellenére szinte virtuálisan áll a teraszra vezető kijárat előtt, és engedi a szemnek, hogy minden négyzetméterét bejárja a térnek. Van az a tér, ami már igényli a kandalló jelenlétét, és egy ilyen összefüggő, kényelmes és tágas nappali-étkező-konyha tér ilyen. Kémény hiányában fatüzelésű kandallót nem tervezhettünk, ám egy elektromos kandalló segítségével ezt a funkciót is becsempészhettük a nappaliba.

A konyha szerves része a nappali térnek, ám szükség esetén eltolható üvegajtóval leválasztható. A helyiség tágassága és hatalmas ablaka lehetővé tette, hogy zsúfoltság nélkül elhelyezzünk itt egy nagyméretű konyhaszigetet. Ez részben reggeliző pult funkcióval bír, részben pedig kiegészíti a konyhai tároló, előkészítő felületeket. Rohanós reggeleken a család itt is kényelmesen reggelizhet, de vendégségek alkalmával is összehozza a társaságot, a háziasszony sincs kirekesztve a konyhai teendői miatt.

A lakás privát zónái teljesen elkülönülnek, megbújnak a közös terek mellett. A szülői háló saját fürdőszobával és gardróbhelyiséggel képviseli az egyik szeparált egységet, míg a kamasz fiúknak kialakítottunk egy – a lakástól üvegajtóval elzárt – másik szeparált egységet két szobával, és egy fürdővel.

A szülői hálóban a pihenést és nyugodt elvonulást hangszigeteléssel, és meleg színek, letisztult formák használatával biztosítottuk. A saját fürdő és a gardróbhelyiség a háziasszony álma volt, és nagyon örült annak, hogy az átalakítással ez is megvalósulhatott.  Az ágy mögé geometrikus mintájú poszter-tapéta került, és ennek hangulata köszön vissza a fürdőszoba csempéjén, és a textileken is.

A kamasz fiúk birodalma teljesen az ő igényeik és ízlésük szerint lett kialakítva. A kiegészítő színeket ők maguk választották, a mi feladatunk az volt, hogy ezzel együtt is illeszkedjen a lakás összképébe, és berendezése ergonomikus és funkcionális legyen. A bútorok kiválasztásánál figyelembe vettük életkorukat, hobbijukat, ám olyan elemeket választottunk, amik évek múlva is megállják a helyüket.

Nagy erénye a lakásnak, hogy mindezen helyiségek kialakítása mellett még egy kisebb dolgozó-vendégszoba, és egy vendég wc is elfért a bejárat közelében, így nem lehetőség van arra, hogy a szülők alkalmanként otthonról végezzék munkájukat, és a nagyinak sem kell a nappaliban megágyazni.

És hogy „Hogyan lesz a pillangó?” Teljes átalakulással. A végkifejlet nem is emlékeztet a kezdetekre.

A képeket a SzépLak magazin főszerkesztője, Berényi János készítette, és a cikk a lap 2016/5. számában jelent meg.

Az igényes kivitelezést a Bergmann Kft-nek, míg a gyönyörű asztalos munkát a Framir Kft-nek köszönjük!

Árajánlatkérés

További referenciáink

Balatoni hangulatban – nyaraló luxus kivitelben

Szabó Oti

Balatoni hangulatban

A magyar tenger kék hullámai ihlették ezt a különleges hangulatú nyaralót, amely tökéletes nyugalmával és izgalmas belsőépítészeti megoldásaival a Siófok közeli lakópark gyöngyszeme lett. A belső tér és a külső környezet összhangja már első pillantásra magával ragad.

A nyaraló tulajdonosa azzal a kéréssel kereste fel a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdiót, hogy szeretné az apartmant az eredeti elrendezésétől eltérően saját igényeihez igazítani. A két hálószobás, meglehetősen tagolt kialakítás zsúfolt hatást keltett a nem túl nagy alapterület miatt. Fontos szempont volt a kilátás minél teljesebb élvezete is, így egyértelművé vált, hogy a teraszra néző hálót a nappalival egybe kell nyitni.

A tulajdonos hölgy ízlésvilágához egyaránt közel álltak a modern és a vintage stílus egyes elemei, ugyanakkor kikötötte, hogy budapesti lakásától teljesen eltérő hangulatú második otthont szeretne. A kék-fehér színvilág nem volt kérdéses, igazi vízparti miliőt terveztünk kialakítani a nagyvárosi luxus minden kényelmével felszerelve.

A szögletes és íves formák együttese dinamikát visz a térbe, és az egyterűség ellenére is remekül szeparálja a funkciókat. A megszokottnál nagyobb belmagasság lehetővé tette, hogy izgalmas, hullámzó álmennyezeteket tervezzünk, amelyekben kristályos lámpatestek szórják a fényt maguk körül. A hűvösebb nyári esték, de akár a téli hónapok melegét is pótolja a nappali szívébe helyezett bioetanol kandalló, amely kellemes baráti beszélgetések hangulatos hátteréül szolgál. A kandalló körül folytatódik a hullámzás, az igényes falburkolat mintázatát látva szinte már a Balaton habjai között érezzük magunkat.

A teljes tér vizuális egységet alkot, a konyhából induló, falat fedő kék üvegburkolat még közelebb hozza a kinti világot. A TV nézés helyszíne a nappalitól némileg elkülönül és inkább intim része a lakásnak. A kényelmes kanapén üldögélve zavartalanul lehet gyönyörködni a tájban is, ugyanakkor a televízió sem uralja a nappali középpontját.

A hálószoba alkalmas a tökéletes kikapcsolódásra, varázslatos fényekkel, izgalmas gipszkarton megoldással és a textíliák összhangjával tettük egyedivé. Az üveges tolóajtó szükség esetén szeparál, de hozzá is kapcsolja a hálót a tér többi részéhez.

Az igényes asztalosmunka mindenképpen említést érdemel, a konyhabútor apró részletei, a tükör alatti konzol asztalka, a precízen kivitelezett falburkolat mind a kiváló szakember keze munkáját dicsérik.

A kellemes méretű terasz tökéletes helyszín a kinti pihenéshez, grill partikhoz. Berendezése szellős, így nem zavarja a kilátást a lakásból.

A tökéletes stílusegység nagy erénye ennek az igazán kellemes, emberi léptékű nyaralónak, amely nagyszerű lehetőséget ad tulajdonosai számára a maximális feltöltődésre. Az ízléssel kiválogatott apróbb kiegészítők is jelzik, hogy mennyire szeretik és valóban második otthonuknak tekintik ezt a kis lakást. Jó példája annak, hogy létezik nyaralás kompromisszumok nélkül.

Árajánlatkérés

További referenciáink

Nőies, modern romantika

Szabó Oti

Nőies, modern romantika

Megrendelőnk, a kisgyermekes anyuka igazi „csajos” otthont álmodott a maga és kislánya számára, amelynek megvalósításában mi, lakberendezők nagy örömmel segítettünk. A többfunkciós nappali belsőépítész szemszögből is kihívást jelentett, mert egy térben kellett megoldani a konyha, az étkező és a nappali funkciót, kiegészítve egy gyerek játszó sarokkal.

A konyhát és a nappalit elválasztó belsőépítészeti elem reggeliző pultként, tárolóként és TV szekrényként is funkcionál. Egy lakberendező mindig igyekszik a lehetőségekhez képest optimális helykihasználási tippeket adni, hiszen tárolóból sohasem elég. Így került egymás mellé az előszobai gardrób és a konyhaszekrények sora, egységes egészet alkotva. A fehér-kék színvilág megnyugtató és remekül illik a romantikus kissé „vintage” jellegű lakberendezés stílusához. Fontos szempont volt a tágasság megtartása is, ami a fehér szín használatával remekül sikerült. Az igazán nőies hálószobában dominálnak a gyönyörű textilek és a különleges tapéta. A kislány szobája természetesen hercegnős, rózsaszín, ami remekül mutat a fehér bútorok mellett. A fürdőszobába is romantikus burkolatot ajánlottunk, de a praktikum itt is fontos szerepet játszott a bútorok megtervezésénél.

Árajánlatkérés

További referenciáink

Panellakás a város felett

Szabó Oti

Panellakás a város felett

Kiváló adottságú panellakásukkal elégedett fiatal ügyfeleink szerették volna kihozni a maximumot az alapvetően kis alapterületű otthonukból. Mivel a lakás a X. emeleten található, így remek kilátás nyílik a városra. Megbízóink olyan berendezésre vágytak, amely feledteti a panel jelleget és tágassá varázsolja a teret.

Mindenképpen letisztult, modern lakberendezésben gondolkodtunk visszafogott naturális színvilággal. A teraszt végül egybenyitottuk a nappalival, így növelve a térhatást. Megbízóink kezdettől fogva dobogóra vágytak, amely a térelválasztáson kívül tároló funkciót is kapott. Az eredeti teakonyha helyett igényes, világos minimál konyhát terveztünk az összes szükséges konyhai géppel. A nappali-étkező-konyha együttese még háló funkcióval is kiegészült, ezért választottunk jó minőségű kinyitható kanapét ide. Ez volt az a szükséges kompromisszum, amit ügyfeleink szívesen bevállaltak. A kis szobát mindenképpen gyerekszobává kívánták alakítani, gondolva a jövőre. A gardrób bútora is újonnan készült, a fürdő pedig teljes átalakításon esett át. A fényes fehér, plasztikus burkolat tágasabb és panelben szokatlan igényességgel ruházta fel a helyiséget.

Az igényes kivitelezés a Bergmann Kft szaktudását dicséri.

A fotókat Antonio Mederos fotográfus készítette.

További referenciáink

Art Deco otthon a város felett

admin

Art Deco otthon a város felett

Lakberendezőként gyakran gyönyörködhetünk Budapest csodás panorámájában, de van olyan hely, amely minden képzeletet felülmúl. Nem véletlen, hogy kedves visszatérő ügyfelünk is beleszeretett abba a nem mindennapi látványba, amely penthouse jellegű otthonának teraszáról élvezhető.

Nagy örömmel fogadtuk megrendelőnk újabb megkeresését, hiszen számunkra ez a legpozitívabb visszajelzés. Több lakását berendeztük már, így az évek során részletesen megismerhettük igényeit és biztosak lehettünk abban, hogy a kiváló munkakapcsolat folytatódni fog. A trendek és az egyéni ízlés persze változik, így számunkra is új kihívást jelentett, hogy modern-klasszikus, az Art Deco stílusjegyeit magán viselő otthont alkothattunk.

Izgalmas feladatnak kínálkozott az előtér, a nappali-étkező, valamint a hálószoba szállodai színvonalú kialakítása. Kifejezetten magas minőségű anyagokkal dolgozhattunk, annak érdekében, hogy a végeredmény reprezentatív ugyanakkor rendkívül otthonos legyen. A luxus érzetét kelti az arany-bézs-padlizsán színvilág, amelyet fekete és ezüst felületek is kiegészítenek.

A színek összhangját aprólékos munkával teremtettük meg, így a végeredmény harmonikus és extravagáns lett. A nappali és a háló falfülkés gipszkarton elemei fokozzák a hatást, ahogyan a minőségi olasz bútorok és a professzionális asztalosmunkával készült berendezési tárgyak is. A világítás, ahogyan a lakberendezésben mindig, itt is központi szerepet kapott. A szépséges kristály lámpák és csillárok elbűvölő atmoszférát teremtenek, amelyhez az igényes asztali lámpák és a süllyesztett lámpatestek is hozzájárulnak. A lakást körbe ölelő, U alakú terasz berendezése is a lakberendezői munka része volt.

A funkciókat sikerült tökéletesen elosztani a térben, így került ide a masszázsmedence, a grillező, az étkező, és a pihenő rész. A szauna igazi különlegesség és megrendelőnk találékonyságát dicséri. A teraszról és a fürdőszobából egyaránt megközelíthető. A terasz világítása szintén igényesen tervezett, a kültéri világítás finoman asszisztál Budapest csodás fényeihez.

Lakberendezőként nagyszerű dolog látni, hogy terveink maximálisan megvalósulnak és az általunk megálmodott enteriőrök életre kelnek. Ez a munkánk is jól reprezentálja azt a szakmai elhivatottságot, amely miatt érdemes felkeresni cégünket.

Árajánlatkérés

További referenciáink

Nagypolgári elegancia fiatalos lendülettel

Szabó Oti

Nagypolgári elegancia fiatalos lendülettel

Kedves visszatérő ügyfelünk keresett meg az első látásra is izgalmasnak ígérkező lakberendezési feladattal, egy 120 nm-es kiadásra szánt belvárosi lakás belsőépítészeti terveinek elkészítésével. Személyes kötődése ellenére igent mondott a terek teljes átszervezésére és a jelentősebb átalakításra. A korábbi jó kapcsolat jegyében szinte szabad kezet kaptunk a lakás újraálmodásához.

Az eredeti zegzugos alaprajz helyett igyekeztünk letisztult tágas belső tereket létrehozni, figyelembe véve a kiadás szempontjait. A világos pasztell színvilág és a meleg hangulat hívogató atmoszférát teremt. Néhány karakteresebb lakberendezési elem – tapéta, képek – színezi némileg az összhatást. A nagypolgári lakberendezés stílusjegyeit megtartva – nyílászárók, stukkó – alapvetően a modern lakberendezés irányvonalát követtük.

Fontos szempont volt, hogy három külön bejáratú szobát tervezzünk, amelyekhez három fürdőszoba is tartozik. A tágas előtér egyben konyha és étkező is, amelyet a bérlő fiatalok közösen használhatnak. Mindenütt ízléses minőségi burkolatokat használtuk. Igyekeztünk úgy válogatni, hogy az aktuális lakberendezési trendeknek megfelelő, de időtálló design-t tervezzünk.

A magas színvonalú kivitelezés a Bergmann Kft. érdeme, akikkel már hosszú ideje remek munkakapcsolatot ápolunk.

A megvalósult munka szép példája annak, hogy kiadásra szánt lakást is lehet színvonalasan, a design elemeket megfelelő mértékben adagolva berendezni.

További referenciáink

Családbarát legénylakás

admin

Családbarát legénylakás

Ugye nehéz eldönteni, hogy ki lakhatja ezt a lakást? Egy hagyománytisztelő család? Vagy modern fiatalok? Esetleg mindez egyszerre benne rejlik? Házigazdánk egyedülálló, fiatal férfi, a felújítás után kozmopolita, mégis otthonos lakást akart. Nem titkolta, hogy azért a három hölgyből álló lakberendező csapattól kér segítséget, hogy a végeredmény biztosan a női ízlésnek és igényeknek is megfeleljen.

A főváros egyik forgalmas csomópontjától néhány lépésre, mégis csendes, védett utcában áll ez a harmincas évek elején épült villaépület. Akkoriban egy család, és a cselédsége lakta, ám a későbbi évtizedek egyre kisebb egységekre szabdalták a négyszintes házat. A nyolcvanas évekre érte el a csúcsát a lakások száma, akkor a képeinken látható térben padlás, és két kis belmagasságú, zegzugos lakás, galambdúc, mosókonyha volt található. Megbízónk először a padlástér nagyobbik lakását vette meg, később pedig hozzá a kisebbet és a közös használatú tereket is, így a korábban elhanyagolt és lepusztult apró terekből megszületett egy önálló bejárattal rendelkező, tágas otthon lehetősége.

A nagy átalakítást komoly tervezés előzte meg. Házigazdánk nagy hangsúlyt fektetett a környezetkímélő megoldásokra, így kiegészítő energiaforrásként napkollektorok kerültek a tetőre, a természetes fény pedig a tetőszerkezetbe épített fénycsatornákon át jut el a lakás azon pontjára, ahol erre más módon nem adódna lehetőség.

A padlástér egybenyitásával kialakult 140nm-es lakásban az egyes funkciók helyét természetesen újra kellett gondolni. A fiatalember hosszú távra tervezett, ezért a funkcionális felosztásban, és a „családbarát” hangulat megteremtésében számított a segítségünkre. A stílust illetően határozott elképzelései voltak, de ezeket nem kellett hosszasan magyaráznia, hiszen a megjelenése és a jelleme mindent elárult. A valódi értékek tisztelete és szeretete, valamint a modern, fiatalos lendület találkozik és egyesül az ő személyiségében és most már az otthonában is. Nem szeretném skatulyába tenni sem a lakás stílusát, sem a lakóját, ám ha mégis közelíteni kellene, akkor valahol a skandináv letisztultság, a vidéki francia hagyományosság, és a tájegységekhez nem köthető modernség jellemzi leginkább.

Egy négy szinten át kanyargó csigalépcső visz fel a lakásba, ami egyfelől izgalmas és romantikus, másfelől azonban komoly akadályt és szűrőt jelent a nagyobb tárgyak számára.

A régi falak bontásával kialakult, ám ennek ellenére is néhol zegzugos tetőtérben kellemes, jó arányú terek keletkeztek, így lehetőség nyílt a konyha és a nappali egybenyitására, valamint a körbejárhatóság megteremtésére, ami a lakás tágasságát tovább növeli. A privát terek a bejárattól távol, a kémények által szabdalt terekben bújnak meg, a közösségi terek képezik a lakás szívét, és a bejárat közelében dolgozó és vendégszoba is helyet kapott, így a funkcionális elrendezés teljesen ideálisnak mondható.

Az elegáns, tört fehér konyha mellett a nappali mézbarna tölgy bútorait hűvös kékkel és fehérrel egészítettük ki, és ez a színharmónia teremti meg a lakás férfias, mégis hívogató és otthonos miliőjét. A klasszikus formavilág modern textilekkel kiegészülve válik fiatalossá.

Lakberendezőként a funkciók megfelelő felosztása mellett az anyagok és a színek összhangjának megteremtése az elsődleges feladatunk. Érdekes, hogy a sok természetes anyag és szín között a kék nem kelt hideg, netán rideg hatást. Hasonlóképpen a fehér falakat is bátran alkalmazhatjuk, ha a bútorzat, aminek hátteréül szolgál, kellőképpen izgalmas és figyelemfelkeltő. Elegendő egy-egy falat vagy felületet kiemelnünk, más anyaggal vagy színnel, és máris adtunk egy ritmust a térnek, megtörtük a fehér szín monotóniáját. A nappaliban ezt a célt esetünkben a kandalló hófehér kőburkolata, és a ferde tetősík tapétája szolgálja.

A lakás kis belmagassága a múltjából következő adottság, amin változtatni nem, javítani viszont lehet. A mennyezetek hófehér színe, és a lakás több pontján elhelyezett, a mennyezetet világító lámpa sokat javít a térérzeten.

Fontosnak tartom, hogy egy régi építésű ház esetében ne eltakarni, hanem épp ellenkezőleg, kiemelni próbáljuk az értékeket. Ezért ebben a házban is az eredeti állapot szellemében lettek felújítva az ablakok és a szép beltéri ajtók, ajtótokok. A ma divatos nagy panorámaablakok helyett itt ablakfülkék, alkóvok találhatók, ahol kellemes kuckókat, olvasósarkokat alakítottunk ki, a függönyök segítségével pedig kiemeltük szépségüket.

Miután elkészült a lakás, házigazdánk használatba vette, kifaggattam, hogy mit szeret legjobban, és esetleg van-e olyan, amit ma már másként csinálna.

Szívet melengető választ adott: az egész lakást nagyon szereti, az igényességét, a részletek és adottságok maximális kiaknázását. Szereti, hogy minden tevékenységnek megvan a maga helye, az egyedülléttől a közös programokon át az üzleti megbeszélésekig. Kedvence mégis talán a kandalló, és a szomszédságában álló két füles olvasófotel, ahol rendszeresen tölt el hosszú órákat egy jó könyv társaságában. “Ami hiányzik? A műtárgyak. De jó, hogy hagytunk nekik helyet, mert így nem erőszakkal kerülnek be, hanem az élet, az idő és a lehetőségek rendezik el.”

További referenciáink

1 2 3 5