Publikációk

Nyaraló vagy otthon?

Szabó Oti

Nyaraló vagy otthon? - avagy régi köntösből új kosztüm

Nyaraló vagy otthon? Szerintünk egy vízparti ház egyszerre lehet mindkettő, főleg, ha egy város közelében helyezkedik el. A 80-as években épült tipikus nyaralóra rá sem ismerhetünk köszönhetően az alaposan átgondolt felújításnak.

Igényes megrendelőnk munkahelyéhez és a vízparthoz is közel lévő  modern, hangulatos, egyben praktikus otthonra vágyott. Már a nyílászárok és a lépcső cseréjével óriási változást idéztünk elő a házban, de természetesen ez csak a kezdet volt. A fényes, modern frontú konyha és az itt helyet kapott elegáns étkező a kert kapcsolattal, szinte beengedi a Duna auráját a lakásba. Innen és a nappaliból is kiléphetünk a teraszra, ahonnan csak egy pár lépés a szépen rendben tartott kert és a folyó. A nappaliban található kandalló a téli estéket szépíti meg, melynek natúr kőburkolata és az egyszerű formája is a természetességet hivatott hangsúlyozni. A mindenhol lecserélt burkolatok az álmennyezetek és a rejtett világítás együttesen szabtak új ruhát a ház belsejének. Vidám őszi színeket (bézs, narancs, barna) használtunk, hogy fokozzuk az otthon meleg hangulatát. Erre remek példa az emeleti fürdőszoba virágos csempéje. A virágmintás fotel, illetve a földszinti zuhanyzó indamotívumú dekor csempéi is azt hangsúlyozzák, hogy ez egy női otthon, mely illeszkedik megrendelőnk kívánságához! Öröm volt egy „régi köntösben” lévő házból modern, új kosztümbe bújtatott otthont varázsolni.

További referenciáink

modern társasházi lakás nappali

Teljes átalakulás – modern társasházi lakás

Szabó Oti

Teljes átalakulás - avagy ``Hogyan lesz a pillangó?``

Mondjuk sokszor, hogy: „könnyű annak, akinek nagy lakása van, ott mindennek lehet helyet találni”! Ám a négyzetméterek száma nem függ össze a jó elrendezéssel, és tágas otthonokban is előfordul az, hogy valamely funkció hiányzik, vagy legalábbis csorbát szenved.

Ez a lakóparki, első emeleti lakás is ilyen volt eredetileg. Hiába a 142nm, mégis az igényeknél több szoba volt, ám a nappalinak egy hosszúkás és sötét tér „maradt” a lakás közepén, a fürdőszoba kevés és kicsi volt a négytagú család számára.

A tulajdonosok biztosan tudták, hogy ezen változtatni kell, ám a költözni nem akartak, így felkerestek minket, a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió lakberendezőit, hogy segítsünk megoldani a problémáikat.

A tervezés során nagy hangsúlyt kapott a lakás funkcionális átszervezése, ami a kivitelező csapatot is komoly kihívások elé állította. Új helyeken kellett fürdőszobákat kialakítani, és a falak többsége is bontásra került.

Megbízóink szerettek volna egy olyan világos és egybefüggő konyha-étkező-nappali teret, ahol az egész család, és alkalmanként vendégeik is kényelmesen elférnek. A falak átszervezésével ez az egybefüggő tér a védett terasz felé fordítva valósulhatott meg, a konyhát mindössze egy üveg tolóajtó választja el a tizenkét személyesre bővíthető étkezőtől, és a nappalitól.

A tér hangulatát gipszkartonból épült polcrendszer és álmennyezetek teszik egyedivé, ám minden szín és forma az egyszerűséget, letisztultságot képvisel. A burkolatok és bútorok kiválasztásánál is ezeket a szempontokat követtük, a nyolcszemélyes étkezőasztal mérete ellenére szinte virtuálisan áll a teraszra vezető kijárat előtt, és engedi a szemnek, hogy minden négyzetméterét bejárja a térnek. Van az a tér, ami már igényli a kandalló jelenlétét, és egy ilyen összefüggő, kényelmes és tágas nappali-étkező-konyha tér ilyen. Kémény hiányában fatüzelésű kandallót nem tervezhettünk, ám egy elektromos kandalló segítségével ezt a funkciót is becsempészhettük a nappaliba.

A konyha szerves része a nappali térnek, ám szükség esetén eltolható üvegajtóval leválasztható. A helyiség tágassága és hatalmas ablaka lehetővé tette, hogy zsúfoltság nélkül elhelyezzünk itt egy nagyméretű konyhaszigetet. Ez részben reggeliző pult funkcióval bír, részben pedig kiegészíti a konyhai tároló, előkészítő felületeket. Rohanós reggeleken a család itt is kényelmesen reggelizhet, de vendégségek alkalmával is összehozza a társaságot, a háziasszony sincs kirekesztve a konyhai teendői miatt.

A lakás privát zónái teljesen elkülönülnek, megbújnak a közös terek mellett. A szülői háló saját fürdőszobával és gardróbhelyiséggel képviseli az egyik szeparált egységet, míg a kamasz fiúknak kialakítottunk egy – a lakástól üvegajtóval elzárt – másik szeparált egységet két szobával, és egy fürdővel.

A szülői hálóban a pihenést és nyugodt elvonulást hangszigeteléssel, és meleg színek, letisztult formák használatával biztosítottuk. A saját fürdő és a gardróbhelyiség a háziasszony álma volt, és nagyon örült annak, hogy az átalakítással ez is megvalósulhatott.  Az ágy mögé geometrikus mintájú poszter-tapéta került, és ennek hangulata köszön vissza a fürdőszoba csempéjén, és a textileken is.

A kamasz fiúk birodalma teljesen az ő igényeik és ízlésük szerint lett kialakítva. A kiegészítő színeket ők maguk választották, a mi feladatunk az volt, hogy ezzel együtt is illeszkedjen a lakás összképébe, és berendezése ergonomikus és funkcionális legyen. A bútorok kiválasztásánál figyelembe vettük életkorukat, hobbijukat, ám olyan elemeket választottunk, amik évek múlva is megállják a helyüket.

Nagy erénye a lakásnak, hogy mindezen helyiségek kialakítása mellett még egy kisebb dolgozó-vendégszoba, és egy vendég wc is elfért a bejárat közelében, így nem lehetőség van arra, hogy a szülők alkalmanként otthonról végezzék munkájukat, és a nagyinak sem kell a nappaliban megágyazni.

És hogy „Hogyan lesz a pillangó?” Teljes átalakulással. A végkifejlet nem is emlékeztet a kezdetekre.

A képeket a SzépLak magazin főszerkesztője, Berényi János készítette, és a cikk a lap 2016/5. számában jelent meg.

Az igényes kivitelezést a Bergmann Kft-nek, míg a gyönyörű asztalos munkát a Framir Kft-nek köszönjük!

Árajánlatkérés

További referenciáink

Balatoni hangulatban – nyaraló luxus kivitelben

Szabó Oti

Balatoni hangulatban

A magyar tenger kék hullámai ihlették ezt a különleges hangulatú nyaralót, amely tökéletes nyugalmával és izgalmas belsőépítészeti megoldásaival a Siófok közeli lakópark gyöngyszeme lett. A belső tér és a külső környezet összhangja már első pillantásra magával ragad.

A nyaraló tulajdonosa azzal a kéréssel kereste fel a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdiót, hogy szeretné az apartmant az eredeti elrendezésétől eltérően saját igényeihez igazítani. A két hálószobás, meglehetősen tagolt kialakítás zsúfolt hatást keltett a nem túl nagy alapterület miatt. Fontos szempont volt a kilátás minél teljesebb élvezete is, így egyértelművé vált, hogy a teraszra néző hálót a nappalival egybe kell nyitni.

A tulajdonos hölgy ízlésvilágához egyaránt közel álltak a modern és a vintage stílus egyes elemei, ugyanakkor kikötötte, hogy budapesti lakásától teljesen eltérő hangulatú második otthont szeretne. A kék-fehér színvilág nem volt kérdéses, igazi vízparti miliőt terveztünk kialakítani a nagyvárosi luxus minden kényelmével felszerelve.

A szögletes és íves formák együttese dinamikát visz a térbe, és az egyterűség ellenére is remekül szeparálja a funkciókat. A megszokottnál nagyobb belmagasság lehetővé tette, hogy izgalmas, hullámzó álmennyezeteket tervezzünk, amelyekben kristályos lámpatestek szórják a fényt maguk körül. A hűvösebb nyári esték, de akár a téli hónapok melegét is pótolja a nappali szívébe helyezett bioetanol kandalló, amely kellemes baráti beszélgetések hangulatos hátteréül szolgál. A kandalló körül folytatódik a hullámzás, az igényes falburkolat mintázatát látva szinte már a Balaton habjai között érezzük magunkat.

A teljes tér vizuális egységet alkot, a konyhából induló, falat fedő kék üvegburkolat még közelebb hozza a kinti világot. A TV nézés helyszíne a nappalitól némileg elkülönül és inkább intim része a lakásnak. A kényelmes kanapén üldögélve zavartalanul lehet gyönyörködni a tájban is, ugyanakkor a televízió sem uralja a nappali középpontját.

A hálószoba alkalmas a tökéletes kikapcsolódásra, varázslatos fényekkel, izgalmas gipszkarton megoldással és a textíliák összhangjával tettük egyedivé. Az üveges tolóajtó szükség esetén szeparál, de hozzá is kapcsolja a hálót a tér többi részéhez.

Az igényes asztalosmunka mindenképpen említést érdemel, a konyhabútor apró részletei, a tükör alatti konzol asztalka, a precízen kivitelezett falburkolat mind a kiváló szakember keze munkáját dicsérik.

A kellemes méretű terasz tökéletes helyszín a kinti pihenéshez, grill partikhoz. Berendezése szellős, így nem zavarja a kilátást a lakásból.

A tökéletes stílusegység nagy erénye ennek az igazán kellemes, emberi léptékű nyaralónak, amely nagyszerű lehetőséget ad tulajdonosai számára a maximális feltöltődésre. Az ízléssel kiválogatott apróbb kiegészítők is jelzik, hogy mennyire szeretik és valóban második otthonuknak tekintik ezt a kis lakást. Jó példája annak, hogy létezik nyaralás kompromisszumok nélkül.

Árajánlatkérés

További referenciáink

Családbarát legénylakás

admin

Családbarát legénylakás

Ugye nehéz eldönteni, hogy ki lakhatja ezt a lakást? Egy hagyománytisztelő család? Vagy modern fiatalok? Esetleg mindez egyszerre benne rejlik? Házigazdánk egyedülálló, fiatal férfi, a felújítás után kozmopolita, mégis otthonos lakást akart. Nem titkolta, hogy azért a három hölgyből álló lakberendező csapattól kér segítséget, hogy a végeredmény biztosan a női ízlésnek és igényeknek is megfeleljen.

A főváros egyik forgalmas csomópontjától néhány lépésre, mégis csendes, védett utcában áll ez a harmincas évek elején épült villaépület. Akkoriban egy család, és a cselédsége lakta, ám a későbbi évtizedek egyre kisebb egységekre szabdalták a négyszintes házat. A nyolcvanas évekre érte el a csúcsát a lakások száma, akkor a képeinken látható térben padlás, és két kis belmagasságú, zegzugos lakás, galambdúc, mosókonyha volt található. Megbízónk először a padlástér nagyobbik lakását vette meg, később pedig hozzá a kisebbet és a közös használatú tereket is, így a korábban elhanyagolt és lepusztult apró terekből megszületett egy önálló bejárattal rendelkező, tágas otthon lehetősége.

A nagy átalakítást komoly tervezés előzte meg. Házigazdánk nagy hangsúlyt fektetett a környezetkímélő megoldásokra, így kiegészítő energiaforrásként napkollektorok kerültek a tetőre, a természetes fény pedig a tetőszerkezetbe épített fénycsatornákon át jut el a lakás azon pontjára, ahol erre más módon nem adódna lehetőség.

A padlástér egybenyitásával kialakult 140nm-es lakásban az egyes funkciók helyét természetesen újra kellett gondolni. A fiatalember hosszú távra tervezett, ezért a funkcionális felosztásban, és a „családbarát” hangulat megteremtésében számított a segítségünkre. A stílust illetően határozott elképzelései voltak, de ezeket nem kellett hosszasan magyaráznia, hiszen a megjelenése és a jelleme mindent elárult. A valódi értékek tisztelete és szeretete, valamint a modern, fiatalos lendület találkozik és egyesül az ő személyiségében és most már az otthonában is. Nem szeretném skatulyába tenni sem a lakás stílusát, sem a lakóját, ám ha mégis közelíteni kellene, akkor valahol a skandináv letisztultság, a vidéki francia hagyományosság, és a tájegységekhez nem köthető modernség jellemzi leginkább.

Egy négy szinten át kanyargó csigalépcső visz fel a lakásba, ami egyfelől izgalmas és romantikus, másfelől azonban komoly akadályt és szűrőt jelent a nagyobb tárgyak számára.

A régi falak bontásával kialakult, ám ennek ellenére is néhol zegzugos tetőtérben kellemes, jó arányú terek keletkeztek, így lehetőség nyílt a konyha és a nappali egybenyitására, valamint a körbejárhatóság megteremtésére, ami a lakás tágasságát tovább növeli. A privát terek a bejárattól távol, a kémények által szabdalt terekben bújnak meg, a közösségi terek képezik a lakás szívét, és a bejárat közelében dolgozó és vendégszoba is helyet kapott, így a funkcionális elrendezés teljesen ideálisnak mondható.

Az elegáns, tört fehér konyha mellett a nappali mézbarna tölgy bútorait hűvös kékkel és fehérrel egészítettük ki, és ez a színharmónia teremti meg a lakás férfias, mégis hívogató és otthonos miliőjét. A klasszikus formavilág modern textilekkel kiegészülve válik fiatalossá.

Lakberendezőként a funkciók megfelelő felosztása mellett az anyagok és a színek összhangjának megteremtése az elsődleges feladatunk. Érdekes, hogy a sok természetes anyag és szín között a kék nem kelt hideg, netán rideg hatást. Hasonlóképpen a fehér falakat is bátran alkalmazhatjuk, ha a bútorzat, aminek hátteréül szolgál, kellőképpen izgalmas és figyelemfelkeltő. Elegendő egy-egy falat vagy felületet kiemelnünk, más anyaggal vagy színnel, és máris adtunk egy ritmust a térnek, megtörtük a fehér szín monotóniáját. A nappaliban ezt a célt esetünkben a kandalló hófehér kőburkolata, és a ferde tetősík tapétája szolgálja.

A lakás kis belmagassága a múltjából következő adottság, amin változtatni nem, javítani viszont lehet. A mennyezetek hófehér színe, és a lakás több pontján elhelyezett, a mennyezetet világító lámpa sokat javít a térérzeten.

Fontosnak tartom, hogy egy régi építésű ház esetében ne eltakarni, hanem épp ellenkezőleg, kiemelni próbáljuk az értékeket. Ezért ebben a házban is az eredeti állapot szellemében lettek felújítva az ablakok és a szép beltéri ajtók, ajtótokok. A ma divatos nagy panorámaablakok helyett itt ablakfülkék, alkóvok találhatók, ahol kellemes kuckókat, olvasósarkokat alakítottunk ki, a függönyök segítségével pedig kiemeltük szépségüket.

Miután elkészült a lakás, házigazdánk használatba vette, kifaggattam, hogy mit szeret legjobban, és esetleg van-e olyan, amit ma már másként csinálna.

Szívet melengető választ adott: az egész lakást nagyon szereti, az igényességét, a részletek és adottságok maximális kiaknázását. Szereti, hogy minden tevékenységnek megvan a maga helye, az egyedülléttől a közös programokon át az üzleti megbeszélésekig. Kedvence mégis talán a kandalló, és a szomszédságában álló két füles olvasófotel, ahol rendszeresen tölt el hosszú órákat egy jó könyv társaságában. “Ami hiányzik? A műtárgyak. De jó, hogy hagytunk nekik helyet, mert így nem erőszakkal kerülnek be, hanem az élet, az idő és a lehetőségek rendezik el.”

További referenciáink

Iroda a lakásban

admin

Iroda a lakásban

Ez a referenciánk példa arra, hogy hogyan lehet egy impozáns panorámával bíró Duna parti lakást úgy átalakítani, hogy az egyben szolgáljon impozáns irodaként és luxus lakásként is.

Megbízónk olyan elrendezést és berendezést szeretett volna, ahol a minőségi bútorok és anyagok használata jellemző. Így a tervezés során a lakás minden helyiségének kialakításakor elsődleges szempont volt az ízléses elegancia. A nappali eleganciáját alapvetően meghatározza a vaj színű bőr kanapé és a gondosan megválasztott, a barna különböző árnyalait viselő, textil kiegészítők, melyek megteremtik a karakteres bútorok közötti harmóniát.

Mivel a lakásban került kialakításra ügyfelünk otthoni irodája is, ahol gyakran megfordulnak üzletei partnerei is, ezért már az előtérbe lépéskor hangsúlyoznunk kellett az iroda stílusát. A gondosan megválasztott minőségi fapadló végigvonul a lakás privát és üzleti szféráján és eleganciája mellett egyben meghatározza a komolyabb, üzleties légkört is.

Ügyfelünk ízlésvilágának megfelelően került kialakításra a dolgozó, iroda, könyvtár is. Ennek a helysigének a stílusa is teljes harmóniában van a lakás egészének arculatával. Az irodába lépve is azonnal érzékeljük az ízléses luxust, melyet a minőségi fa bútorok és kiegészítők határoznak meg.

A lakás kiegészítő helyiségeinek kialakításakor is ügyeltünk arra, hogy bárhová is tévedjen a vendég, vagy éppen a tulajdonos mindig megmaradjon az igényes elegancia érzete.

A Szép Lak 2006. szeptemberi számában jelent meg.

További referenciáink

Panorámás minimál lakás

admin

Panorámás minimál lakás

A Budai Vár szinte kézzel fogható látványa már az első pillanatban elbűvöli az Attila úti ház ötödik emeleti lakásába belépőt. Megbízónk – bérlőként – már hosszabb ideje ugyanebben a házban lakott, amikor végre megvalósulhatott álma, és megvásárolhatta ezt a csodás panorámával rendelkező otthont. Elfoglalt ember lévén olyan szakemberek segítségét kereste, akik nem csak az elképzelései szerinti abszolút minimál design kialakításában működnének közre, de a teljes kivitelezés lebonyolítását is vállalják.

Megrendelőnk egy, már nagy vonalakban kialakult elképzeléssel keresett meg 2009 tavaszán, miután építész barátja segített átgondolni a funkciókat és az alaprajzi beosztást. Mivel egy régi polgári ház leválasztott lakásáról volt szó, ezért már a kezdetektől nyilvánvalóvá vált, hogy teljes átalakításra lesz szükség. A régi hall helyett konyhát, a fürdő helyett mosókonyhát, a konyha helyén pedig fürdőszobát képzeltünk el az építész terveivel összhangban. A színek és az anyaghasználat tekintetében megrendelőnk ragaszkodott a minimál hangvételhez, de alapvetően szabad kezet kaptunk a design extravagáns elemeinek használatában.

A közlekedő elegáns szürke mintás tapétáját a különleges fényhatások teszik még izgalmasabbá. A nappali kialakításánál a panoráma fontos szerepet játszott. A kényelmes kanapén ülve a virtuális világ és a valódi látvány egyaránt maradéktalanul élvezhető. Az igényes kő burkolat még a minimál stílusú kanapé színeivel is harmonizál. A dolgozó szerves részét képezi a nappali térnek. Megbízónk egyik kedvenc helye a bár sarok, amely egyben látványos belsőépítészeti elem is.

A hálószoba üveg ajtaja jelentősen javítja a sötét hangvételű konyha fényviszonyait. A bejárati ajtóból nézve feltárul a teljes tér látványa. A sötét-világos kontrasztja még dinamikusabbá teszi az amúgy is izgalmas térkapcsolatokat. A konyha-étkező együttesében a fényes fémes felületek, a fekete és szürke üveg használata adja meg azt az elegáns összhatást, amely szobaszerűvé teszi az enteriőrt. A hálószoba álmennyezete a tapéta mintájával harmonizál. A tér aszimmetriáját éppen ez a lágy vonalvezetés oldja.

A letisztult formavilágú félsarok kádból szintén élvezhető a csodálatos panoráma. A dönthető fali panel segítségével a TV is a megfelelő szögben nézhető. Az esőztető zuhannyal felszerelt zuhanyfülke üveg szerkezete nem szűkíti a teret. A csempe kiosztásánál is figyelembe vettük ezt az átláthatóságot.

További referenciáink

Minimál stílusú legénylakás

admin

Minimál stílusú legénylakás

Ebben a minimál stílusban tervezett legénylakásban a fal kőburkolata és a rögtön szembeötlő akvárium határozza meg a lakás alaphangulatát.

Megbízónk olyan egyedülálló fiatalember, aki számára fontos volt a minimál stílus jellemző vonásainak kizárólagos használata, a tágas, átlátható terek nyújtotta szabadságérzet és a visszafogott színvilág.

A természetes anyagok szeretete talán a legszembetűnőbb, hiszen az étkező fala és a nappali látványpolca is kőburkolatot kapott. Az étkező falába süllyesztett akvárium igazán extravagáns megoldás, amely nyugalmat és a természet közelségének érzését adja.

A fürdőszoba markánsan férfias, a sötét világos kontrasztja itt is domináns. A háló meghatározó eleme a nagy tükörajtós gardróbszekrény, amely kellemesen tágítja is a teret.

A Szép Lak 2007. májusi számában jelent meg.

További referenciáink

Apró ékszerdoboz egy újpesti kis lakásban

admin

Apró ékszerdoboz egy újpesti kis lakásban

2004 végén határozta el a tulajdonos, hogy felújítja lakását és ekkor kérte meg a Flat Art lakberendező csapatát arra, hogy készítsenek lakberendezési tervet. Habár a lakás eredeti beosztása sem volt rossz, az átgondolt tértagolás után a berendezést sokkal könnyebb volt megvalósítani. Az elkészült vázlati tervek közül leginkább az nyerte el a megrendelő tetszését, ahol a nappali és a konyha elválasztását áttört ablakos gipszkarton fallal oldották meg. Annak érdekében, hogy a nagy ablakokon bejutó sok fény által biztosított melegséget még inkább kihangsúlyozzák, a barna és a zöld szín kombinációjával operáltak a lakberendezők. A lakberendező által megálmodott élénk karakteres fűzöld árnyalatot barna bútorokkal és kiegészítőkkel tették lágyabbá. A cseresznye-krém kombinációjú bútorok által a szoba játékosabb. Ezt a vonulatot erősíti a konyha és a nappali berendezése is.

A bútorok zömét is a lakberendezők tervezték úgy, hogy a tulajdonos által kiválasztott elegáns bőr kanapé által meghatározott színvilággal harmonizáljon a szoba berendezése és hangulata. A nappalit a kanapé mögötti falon elhelyezett bambusztapétával tették még melegebbé a lakberendezők. A nappalit illetően a házigazdának csak néhány kérése volt: legyen sok fényforrás, tárolók a DVD-lemezeinek, és egy olyan dolgozósarok, ahol kényelmesen dolgozhat itthon is. Első látásra meglepő, hogy a nappali kialakítása egy kicsit asszimetrikus, de a lakberendező által átgondolt tagolással a házigazda teljesen elégedett. A hálószoba bővítése még a lakberendezőkkel való egyeztetés előtt megtörtént, így ebben a helyiségben csak a bútor megtervezésével kellett foglalkozni.

A fürdőszoba térérzetét optikailag a lakberendezők a világítás és a nagy tükör segítségével növelték meg. A lakberendező és a megrendelő között tökéletes együttműködés vol, így az álmok mind valósággá váltak ebben a kis újpesti ékszerdobozban.

További referenciáink

Luxus budoár

admin

Luxus budoár

Titokzatosan nőies és természetesen, csillogó tárgyakkal, kifinomult ízléssel berendezett lakás. Talán ezzel jellemezhetnénk a budoár szó tartalmát, persze eredetileg női öltözőt jelentett, de mára sokkal fűszeresebb, rejtelmesebb hangulatot árasztó többletjelentésű szóvá illetve helyiséggé vált.

Panellakást luxus budoárrá alakítani – ez volt a feladat, ennél a pesti lakásnál. Fiatal, egyedülálló, sikeres hölgy megrendelőnk pontosan tudta, hogy mit szeretne, így igényeit is jól össze tudta foglalni. Csillogás, jó minőség, minimál stílusjegyek mellett egy élhető otthon kért, mely két macskája számára is életteret ad, így különösen oda kellett figyelni a „köröm álló” anyaghasználatra is.

A lakást felújítottan vásárolta, ennél fogva alkalmazkodnunk kellett egy két adottsághoz. Megmaradt a konyha – és az előszobabútor valamint a fürdőszoba és az előszoba hidegburkolata.

A meglévő álmennyezetek bontásra kerültek, mivel nem feleltek meg a berendezést követő funkcionális kiosztásnak és az esztétikai elvárásnak. Az új álmennyezetekbe az adott helyiségeknek megfelelő általános és rejtett világítás is került. Figyeltünk például az étkező asztal fölötti helyi világításra is, ahová ügyfelünk egy olyan csillárt választott, mely ékszerként ragyogja be a teret. A többi lámpatest kiválasztásánál is biztos kifinomult ízléssel mutatott rá a nőcis csillárokra, így aztán némi közös válogatás után, nagyon gyorsan tudtunk választani. Természetesen a „glamour” világába illő kristály csillárok kerülhettek csak szóba.

Több funkciós tereket kellett kialakítanunk, hiszen a nappaliba került a gardrób egy része és az étkezőként is szolgáló bár asztal. A bárszékek átkárpitoztatásuk révén egyedi stílusúvá váltak, így teljesen beilleszkednek a ragyogás, kényelem és funkció szabta enteriőrbe. A szürkés bézs, lábtartós kanapé mögötti gipszkarton falfülke nem csak látvány elem, egyrészt a könyvek tárolását is megoldja, másrészt a kanapé mögötti rejtett tárolók a ritkán használt dolgokat (pl. karácsonyfadíszeket) is elnyelik. A gipszkarton fülkék faborítást kaptak, így kevésbé koszolódnak el és karakteresebbé váltak. A megvilágított részeken pedig egy két szép dekorációt hangsúlyozhattunk ki. A szemközti fal TV tároló bútora és a falburkolat köré egy gipsz karton keret került. A pöttyös lila tapéta színét és a festett üveg falburkolatot, az ide beépített élfény és led lámpák fokozzák. A színvilág a lila, capuccino és dió, melyek különböző textúrákon jelennek meg. (Pl. tapéta, textilek, magas fényű bútorlap, festett üveg.)

A csillogást tovább fokoztuk, a falburkolat és gardrób ajtajának osztásába épített textilbőr, kristállyal díszített csíkokkal. Az üveg, fém szikrázó keménységét lágyan egyensúlyozza ki a puha szőnyeg, a lágy esésű függöny, díszpárnák kavalkádja. A nappali kellő mennyiségű dekorációja, nem elnyomja, hanem tovább gazdagítja az enteriőr egyes részleteit.

A hálószoba az alvás, némi dolgozás és a ruhatárolás színtere lett. A textilbőrrel bevont ágyvég és az ágy oldala szintén kristálydíszítést kapott. Az asztalos és kárpitos szakemberek munkájának remek összhangja mutatkozik itt meg. A franciaágy és a ruhásszekrény közötti íróasztal két részre osztja a teret. Az asztal jobb oldalán lévő polcon kézre esnek az esetleges otthoni munkához szükséges dolgok. Egy két dísztárgy is idekerült, mint például a design vásáron vett nagymama bábú, mely ügyfelünket szeretett nagymamájára emlékezteti. A polc előlapjára szerelt konnektorok praktikus tervezési szempontból kerültek ide, mivel a polc mélysége miatt nehéz lett volna minden egyes alkalommal a falhoz benyúlni. A gardróbszekrény tolóajtaja itt is a hármas osztást követi: fa, textilbőr csík és üveg kombinációja. Az elcsúsztatható ajtó egyben a hálószoba ajtaja is. A falra barokk mintás tapéta került, és hogy a luxus budoár hangulatot tovább fokozzuk a csillogó festékkel átkent álmennyezetre természetesen itt is kristály csillár került. Ugyanakkor az álmennyezet rejtett világításával sejtelmes, intim hangulatot is kaphat ez a tér. A pötty motívum itt is visszaköszön, az ágytakaró és az ágy kristály díszítése hozza vissza a nappali világából.

A konyha csak egy kis változatást igényelt, mert a megmaradó konyhabútor mellé csak a nőcis pöttyösre festett falat kellett kivitelezni. Természetesen pöttyből sosem elég, így a pliszé roló mintájában és a konyhaszekrény közötti üveglap mögött is visszaköszöntettük a mintát. A lila –bézs színvilág mellé kiegészítőként egy kis üde zöld került falra.

Miután az előszoba bútora és járólapja sem került kicserélésre, adott volt az előtér színvilága. A bronzos járólap volt a kiinduló pont, ehhez kerestünk jó minőségű, csipkés vagy valamilyen lágy vonalvezetésű tapétát. Végül a bronz-arany csipke és a bőrhatású tapéta kombinációja mellett kötöttünk ki. A bronzosra festett konzolasztalka mögött és a nappali bejáratánál a csipke minta, az akasztós fiókos előszobafalnál pedig a krokodilbőr mintás tapéta dominál. A családi fotók idekerültek szinte közvetlenül a bejárathoz. A betonhatású falfelületen a fémes keretben lévő színes fotók szinte odavonzzák a belépő tekintetét.

A fürdőszoba burkolását ügyfelünk megtartotta. A kád ezüstös bronzos burkolatához igazítottuk a szekrény és a mosdó alatti pult színét. A megfelelő fényviszonyok kialakításához új álmennyezetet terveztünk. A fürdőszobaajtó fölé egy világítással ellátott üveges falfülke került, melyet üveggyöngyökkel töltöttünk meg. Ez adja a fürdő hangulat világítását, na meg persze egy pár meggyújtott gyertya, melyet megrendelőnk nagyon szeret, hiszen az ellazulás elmaradhatatlan kelléke.

Ott jártunkkor a két cica elbújt, de mint megtudtuk, ők is jól érzik magukat új otthonukban. Ez persze nem csoda, hiszen gazdijuk még arra is gondolt, hogy az erkélyre védő háló és új játszóház kerüljön.

További referenciáink

Szabó Otília: 06/20 – 480-5312
Szentesi Nóra: 06/20 – 480-3817
Rétmezei Andrea: 06/20 – 480-5566
E-mail: info@flatart.hu