Teljes átalakulás - avagy ``Hogyan lesz a pillangó?``

modern társasházi lakás nappali

Mondjuk sokszor, hogy: „könnyű annak, akinek nagy lakása van, ott mindennek lehet helyet találni”! Ám a négyzetméterek száma nem függ össze a jó elrendezéssel, és tágas otthonokban is előfordul az, hogy valamely funkció hiányzik, vagy legalábbis csorbát szenved.

Ez a lakóparki, első emeleti lakás is ilyen volt eredetileg. Hiába a 142nm, mégis az igényeknél több szoba volt, ám a nappalinak egy hosszúkás és sötét tér „maradt” a lakás közepén, a fürdőszoba kevés és kicsi volt a négytagú család számára.

A tulajdonosok biztosan tudták, hogy ezen változtatni kell, ám a költözni nem akartak, így felkerestek minket, a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió lakberendezőit, hogy segítsünk megoldani a problémáikat.

A tervezés során nagy hangsúlyt kapott a lakás funkcionális átszervezése, ami a kivitelező csapatot is komoly kihívások elé állította. Új helyeken kellett fürdőszobákat kialakítani, és a falak többsége is bontásra került.

Megbízóink szerettek volna egy olyan világos és egybefüggő konyha-étkező-nappali teret, ahol az egész család, és alkalmanként vendégeik is kényelmesen elférnek. A falak átszervezésével ez az egybefüggő tér a védett terasz felé fordítva valósulhatott meg, a konyhát mindössze egy üveg tolóajtó választja el a tizenkét személyesre bővíthető étkezőtől, és a nappalitól.

A tér hangulatát gipszkartonból épült polcrendszer és álmennyezetek teszik egyedivé, ám minden szín és forma az egyszerűséget, letisztultságot képvisel. A burkolatok és bútorok kiválasztásánál is ezeket a szempontokat követtük, a nyolcszemélyes étkezőasztal mérete ellenére szinte virtuálisan áll a teraszra vezető kijárat előtt, és engedi a szemnek, hogy minden négyzetméterét bejárja a térnek. Van az a tér, ami már igényli a kandalló jelenlétét, és egy ilyen összefüggő, kényelmes és tágas nappali-étkező-konyha tér ilyen. Kémény hiányában fatüzelésű kandallót nem tervezhettünk, ám egy elektromos kandalló segítségével ezt a funkciót is becsempészhettük a nappaliba.

A konyha szerves része a nappali térnek, ám szükség esetén eltolható üvegajtóval leválasztható. A helyiség tágassága és hatalmas ablaka lehetővé tette, hogy zsúfoltság nélkül elhelyezzünk itt egy nagyméretű konyhaszigetet. Ez részben reggeliző pult funkcióval bír, részben pedig kiegészíti a konyhai tároló, előkészítő felületeket. Rohanós reggeleken a család itt is kényelmesen reggelizhet, de vendégségek alkalmával is összehozza a társaságot, a háziasszony sincs kirekesztve a konyhai teendői miatt.

A lakás privát zónái teljesen elkülönülnek, megbújnak a közös terek mellett. A szülői háló saját fürdőszobával és gardróbhelyiséggel képviseli az egyik szeparált egységet, míg a kamasz fiúknak kialakítottunk egy – a lakástól üvegajtóval elzárt – másik szeparált egységet két szobával, és egy fürdővel.

A szülői hálóban a pihenést és nyugodt elvonulást hangszigeteléssel, és meleg színek, letisztult formák használatával biztosítottuk. A saját fürdő és a gardróbhelyiség a háziasszony álma volt, és nagyon örült annak, hogy az átalakítással ez is megvalósulhatott.  Az ágy mögé geometrikus mintájú poszter-tapéta került, és ennek hangulata köszön vissza a fürdőszoba csempéjén, és a textileken is.

A kamasz fiúk birodalma teljesen az ő igényeik és ízlésük szerint lett kialakítva. A kiegészítő színeket ők maguk választották, a mi feladatunk az volt, hogy ezzel együtt is illeszkedjen a lakás összképébe, és berendezése ergonomikus és funkcionális legyen. A bútorok kiválasztásánál figyelembe vettük életkorukat, hobbijukat, ám olyan elemeket választottunk, amik évek múlva is megállják a helyüket.

Nagy erénye a lakásnak, hogy mindezen helyiségek kialakítása mellett még egy kisebb dolgozó-vendégszoba, és egy vendég wc is elfért a bejárat közelében, így nem lehetőség van arra, hogy a szülők alkalmanként otthonról végezzék munkájukat, és a nagyinak sem kell a nappaliban megágyazni.

És hogy „Hogyan lesz a pillangó?” Teljes átalakulással. A végkifejlet nem is emlékeztet a kezdetekre.

A képeket a SzépLak magazin főszerkesztője, Berényi János készítette, és a cikk a lap 2016/5. számában jelent meg.

Az igényes kivitelezést a Bergmann Kft-nek, míg a gyönyörű asztalos munkát a Framir Kft-nek köszönjük!

További referenciáink