Letisztult családi ház

letisztult-csaladi-haz-08

Biztos vagyok abban, hogy a szép, tiszta és harmonikus környezet hatással van a mindennapjainkra, a hangulatunkra. A lakásunk berendezési tárgyainak és színeinek harmóniája kulcs lehet az édes otthon megteremtéséhez, és erre biztos, hogy mindenki vágyik és törekszik.

„Bármennyi fáradságot megért ez az átalakítás, hiszen a lakásban történt változások az életünk minden területén megújulást és rendezettséget hoztak. Boldogok vagyunk, és büszkék új otthonunkra.” – Ezekkel a szavakkal köszönte meg a lakberendezésben nyújtott segítségünket a házigazda házaspár.

A Budapesttől 60km-re, Hatvan kertvárosi övezetében lévő családi ház a 90”-es években épült, így belső kialakítása, berendezése az akkori lehetőségeket és ízlést tükrözte. A nagy átalakításnak nem volt funkcionális oka, nem kellett több szoba, vagy nagyobb fürdő, sokkal inkább a vizuális tényezők sürgették a változást. Tudták, hogy nagy fába vágják a fejszéjüket, és érezték, hogy ehhez szükségük lesz segítségre. Amikor hozzánk fordultak, csak abban voltak biztosak, hogy valami egészen mást szeretnének, mint ami van, és hogy első osztályos kislányuknak szeretnének mindent megadni, amire a lakberendezés eszközeivel lehetőségük van.

Amikor az elhatározás megszületett, és megkezdődött az átalakítás, a házat teljesen, szinte tégláig vissza kellett bontani, hogy a teljes fűtési rendszer, az elektromos hálózat, és a külső és belső nyílászárók is meg tudjanak újulni. Akkor még a ház középvonalában négy hatalmas, hengeres oszlop tartotta a födémet, az oszlopokat pedig óriási, vaskos boltívek kötötték össze. A ház funkcionálisan hasonlóan volt felosztva, mint ahogy az átalakítás után, a terek mégis szűkösebbek voltak a hatalmas, 3+2+1-es bőrkanapénak, és az étkező melletti lépcsőlejárónak köszönhetően.

Egyik legfőbb feladatunk tehát az volt, hogy vizuális eszközökkel egyszerűsítsük és tágítsuk a teret, vagy – a ma olyan divatos szóhasználattal élve – legyen minden olyan letisztult.

A ház statikai állapotát felmérve kiderült, hogy az oszlopok fele kiváltható más eszközökkel, és a boltívekre sincs feltétlenül szükség. A háziasszonyt is kifaggattuk szokásairól, és kiderült, hogy a pincelejárót csak ritkán használja, és van egy külső lépcső is, amin a pince ez után is megközelíthető, így a lejárót megszűntettük. Ezzel a néhány belsőépítészeti átalakítással hatalmas teret nyertünk a konyha-nappali-étkező közös terében, és ezzel egyre biztosabbá vált, hogy házigazdáink álmát valóra tudjuk váltani.

Modern stílusban, letisztult formákban gondolkodtunk, ami indokolttá tette a kandalló, és a meglévő, piskóta formájú álmennyezeti tükör átalakítását. Nem kellett mindent lebontani, elég volt a formákon változtatni. Az egységes, szögletesített formavilág meghozta a tér rendezettségét, harmonikus alapot teremtve immár a bútorozásnak.

A bútorozást illetően egyedi megoldásokat alkalmaztunk, amire szintén a tér tágasságának megőrzése miatt volt elsősorban szükség. A z U-alakú konyhabútor térbe beforduló szakasza mögé közvetlenül padot építettünk, ami egyben a nappali alacsony bútoraként is funkcionál. Így az étkezőasztal két oldalán padra lehet ülni, míg a másik két oldalon már székekre. Az így kialakult étkező kellemes látványt nyújt vizuálisan, és izgalmas összeköttetést teremt a konyha és a nappali sokat vitatott egyterűségében. Az asztal bővíthető, a nappali bútorként folytatódó pad pedig igen hosszú, így a tér kiválóan alkalmas nagy családi összejövetelek lebonyolítására, ami házigazdáink kifejezett kérése volt.

A nappali kanapéja a kényelmi szempontokat maximálisan kielégíti, formája és mérete pedig harmonikusan illeszkedik a letisztult formavilágba. A mögötte adódó nagy falfelület ötletért kiáltott, és kínálta magát arra a célra, hogy a nappalinak otthonos, meleg hangulatú, mégis izgalmas és trendi légkört teremtsünk. Így született a világítással megbolondított látványfal, melynek organikus, zöld színben játszó levélmotívumai a függönyökön, rolókon, székpárnákon és a szőnyegen is visszaköszönnek. Az zöld kiegészítő szín olyannyira természetessé és lendületessé tette a lakás egészét, hogy a család kedvencévé vált, és a kiegészítő dísztárgyakon is végigvonul. Az organikus növényi motívum lágyítja a modern berendezés szögletességét, és indokolttá teszi a sok élő növény jelenlétét a lakásban, háziasszonyunk nagy örömére.

A nappali tapétája és függönye a hálószobában visszaköszön, egy visszafogottabb, lágyabb okker árnyalattal. Ez ismét a lakás egységét erősíti, ahogy az egységes burkolat és lámpahasználat is.

A fürdőszoba csempéje a nőiesség jegyében került kiválasztásra. A virágos dekor mindenképp a lágyságot és női vonalat képviseli, ugyanakkor nem mond ellent a lakás modern kialakításának sem, hiszen a beige-barna színhasználat a lakás egészére jellemző. A kis méretű fürdőszoba a víztiszta üvegfal segítségével hatalmas zuhanyzót kapott, hiszen az üveg szinte virtuális volta nem szab gátat a szemnek.

Az első osztályos Dóri a család szemefénye, így az ő birodalma kapott a legnagyobb hangsúlyt a tervezéskor. Lágy és kellemes színek, egyszerű formavilág, és romantikus kiegészítők teszik kislányossá a szobát, mégis megteremtik a lehetőségét a későbbi kamaszos világba való átmenetnek.

A lakást bemutató cikk a SzépLAK 2010. decemberi számában jelent meg “Levél(re)váltás” címen.

További referenciáink